Un proiect de design interior se poate realiza de la zero (cu elemente decorative 100% noi sau incluzând parțial și piese pe care le au deja proprietarii). Complexitatea lucrării/proiectului va influență onorariul specialiștilor în design interior, însă avantajele colaborării fac să se merite investiția.
Rolul specialiștilor care oferă servicii de design interior în amenajarea spațiilor de locuit
Proprietățîi se confruntă adesea cu dificultăți în alegerea designului unei locuințe sau al unui spațiu comercial. Cei care nu își alocă un buget pentru a apela la servicii de specialitate de design interior, sunt puși în situația de a alege singuri materialele, piesele de mobilier, corpurile de iluminat și multe alte accesorii.
Deoarece designul interior este un domeniu complex, care se bazează pe reguli și pe principii stricte, dar și pe talentul și experiență unei persoane instruite în mulți ani de studiu. Cei care nu au cunoștințe de specialitate în domeniu riscă să greșească, iar aceste greșeli implică ulterior costuri semnificative pentru a fi remediate.
Numai un designer de interior va putea să creeze decoruri în acord cu personalitatea proprietarilor, cu alte cuvinte să îi reprezinte. În plus, o bună comunicare cu clienții este unul din punctele forțe ale unui proiect de design interior reușit, pentru că numai așa se pot crea interioare care să răspundă tuturor cerințelor proprietarilor.
Rolul specialistului în design interior este acela de a îmbunătăți condițiile de viață, de a crea un ambient agreabil și funcțional. De cele mai multe ori, prețul unei locuințe decorate cu ajutorul unui designer este absolut corect și merită efortul financiar.
Stiluri decorative recomandate pentru locuințe
În prezent, există mai multe stiluri populare pentru care optează majoritatea specialiștilor în domeniu. Printre acestea se numără stilul modern, care include linii curate, o paleta de culori simplă, materiale precum metal sau lemn. De asemenea, se mai folosește stilul modern- minimalist, care implică materiale ușoare și lipsa exceselor de orice fel (culori, materiale sau texturi).
Apelând la stilul contemporan, se pot crea spațîi confortabile și elegante, cu o atmosfera caldă sau rece. Stilul clasic este rafinat și bogat în detalii. Pe lista stilurilor pe care le preferă clienții se numără stilul retro sau stilul vintage, acesta din urmă redand în design frumusețea vremurilor demult apuse.
Nu în ultimul rând, cliențîi optează și pentru stiluri mai puțin utilizate, cum ar fi shabby chic, potrivit mai mult caselor cu un touch feminin, confortabile, cu o atmosfera relaxantă. Un alt stil interesant este boho chic, agreat de persoanele atrase de design avangardist.