Fenomenul tiny house a aparut la inceput in America iar acum devine din ce in ce mai popular la noi in Romania.
In continuare vom incerca sa aflam ce presupune un tiny house sau casa mica, care sunt materialele si ce sfaturi va putem da inainte de inceperea constructiei.
Ce este un tiny house sau casa mica?
Cum ii spune si numele tiny house este o casa de dimensiuni reduse de la 20-30 de metri patrati pe nivel pana la 50 metri patrati in total. Acestea pot fi construite cu un design modern sau traditional, prefabricate sau construite de la zero, pe diferite platforme, precum:
- Fundatie
- Piloni
- Platforma cu roti, pentru a facilita transportul acesteia la locatia dorita.
Daca doresti sa construiesti singur o astfel de casa trebuie sa stii ca poate fi realizata dintr-un container, adaptat cu utilitatile dorite sau poate fi o constructie din lemn sau metal.
Un tiny house poate fi o casa de vacanta dar si o resedinta permanenta, acest tip de constructie promoveaza minimalismul, ingeniozitatea utilizarii spatiului redus, viata simpla dar si comfortul.
Recomandam construirea unei astfel de case cu ajutorul meseriasilor profesionisti sau o firma specializata in astfel de proiecte, daca ai nevoie te poti ghida dupa:
Etapele construirii unui tiny house
Fundatia
Datorita diferitelor tipuri de tiny house acestea pot avea diferite tipuri de fundatie:
- Fundatie din beton armat daca locuinta este fixa
- Remorca, platforma cu roti daca doriti o casa mobila
Structura
Majoritatea caselor de tip tiny house au o structura de lemn sau metal. Pentru a afla care structura trebuie iei in considerare ca lemnul este un material flexibil, durabil si usor in comparatie cu metalul care poate fi mai costisitor si mai greu, astfel in functie de tipul de tiny house pe care il doresti trebuie sa iei aceste aspecte in considerare.
Acest tip de case pot avea mai multe tipuri de pereti, din caramida sau din panouri sandwish, din nou depinzand de ce tip de tiny house iti doresti trebuie sa alegi varianta potrivita tie.
Finisaje
Pentru cele mai bune rezultate interioarele sunt facute din lemn, lambriuri si profile, deoarece spre deosebire de metodele clasice de gips carton, glet si vopsea lavabila acestea dau un aspect rustic si ofera izolatie termica mai buna.
Alte sfaturi practice
Inainte de a incepe constructia unui tiny house obtine autorizatiile de care ai nevoie de la primarie.
Racordarea la utilitati este importanta, in cazul in care nu ai utilizatatile la care sa te racordezi trebuie sa iti asiguri in regim propriu atunci trebuie sa planifici:
- Saparea unui put pentru apa
- Amplasarea unei fose septice pentru canalizare
- Amplasarea de panouri solare pentru apa calda si caldura
- Amplasarea unui sistem fotovoltaic pentru electricitate
Concluzia este ca un tiny house poate fi o alegere buna atunci cand vrei sa construiesti un spatiu mic in care sa locuiesti. Amenajarile trebuie sa fie minimaliste iar eficientizarea spatiului este esentiala, fiecare element din casa trebuie sa aiba una sau mai multe functionalitati iar acestea sa iti usureze viata de zi cu zi.