Metode ingenioase si rapide pentru redecorarea casei

In zilele de astazi, accesul la informatie se afla la doar un click distanta fata de orice necesitate a populatiei. In ceea ce priveste amenajarea unui spatiu, fie ca se apeleaza la specialisti in domeniu, fie se realizeaza individual, intotdeauna se vor gasi suficiente modalitati ingenioase.

In zilele de astazi, accesul la informatie se afla la doar un click distanta fata de orice necesitate a populatiei. In ceea ce priveste amenajarea unui spatiu, fie ca se apeleaza la specialisti in domeniu, fie se realizeaza individual, intotdeauna se vor gasi suficiente modalitati ingenioase.

Redecorarea unei locuinte nu trebuie sa presupuna cheltuieli exagerate si lucrari care sa se intinda pe o lunga perioada de timp. In acest context, cand amenajarea locuintei nu va mai este pe plac si se doreste efectuarea unei reamenajari, se opta pentru sfaturile prezentate mai jos.

1.Zugravirea tavanului

In momentul in care se doreste improspatarea unei incaperi, dar totodata se cauta adaugarea unei pete de culoare, se poate lua in considerare suprafata tavanului.

Peretii pot ramane albi pentru a mentine un efect de luminozitate si de spatiere, adaugand in acelasi timp o nuanta de accent pe tavan. Aceasta culoare poate fi atat una mai subtila, cat si una mai indrazneata, de la un verde salvie, la un albastru marin, pana la un negru intens.

2. Schimbarea covoarelor

O schimbare relativ rapida si accesibila este reprezentata de schimbarea covoarelor. In ziua de astazi se gasesc tipuri de covoare dintre cele mai variate modele, dimensiuni, culori, densitati, materiale.

De regula, un covor de dimensiune mai mare poate avea un pret destul de ridicat, desigur acest lucru difera din mai multe aspecte. In cazul in care acest lucru v-ar putea afecta bugetul propus, se poate opta pentru varianta unui covor supradimensionat din iuta.

In prezent, materialele naturale din care se poate confectiona un covor, precum iuta, sunt destul de usor de achizitionat, avand un pret accesibil.

3. Transformarea functionalitatii unor obiecte in arta decorativa

Aproape orice lucru dintr-o locuinta poate fi transformat in obiect decorativ. Un numar impresionant de obiecte functionale pot fi modificate in opere de arta, fara a necesita costuri suplimentare.

Sunt o multime de astfel de exemple, o farfurie care are un model interesant poate fi plasata decorativ pe o masuta sau chiar atarnata pe un perete. O sticla goala sau un borcan mai inalt pot fi pictate sau invelite in diferite tipuri de material si transformate in vaza decorativa. Un pahar de sticla cu model poate fi intrebuintat pe post de suport de lumanare.

O alta varianta o reprezinta inramarea unei bucati de sticla sau a unei fotografii preferate. Acest lucru ii poate oferi un aspect aparte.

4. Actualizarea micilor detalii

De multe ori, o mica actualizare a lucrurilor marunte dintr-o casa poate avea un mare efect estetic asupra ochiului.

Printre aceste mici detalii se numara schimbarea manerelor sertarelor, ale cuierului. Se poate opta pentru schimbarea acestora prin achizitia unora noi, fie pot fi pulverizate cu o nuanta subtila sau diferite finisaje.

Schimbarea ghivecelor simple sau a jardinierelor de flori cu vase utilizate proprii sau achizitionate de la piata de vechituri, poate fi o schimbare de efect.

5. Reconditionarea mobilei 

Fie se opteaza pentru o reconditionare totala, fie doar se vopseste mobilierul invechit, acest proiect este unul accesibil.

De multe ori nu este necesara o reconditionare completa, astfel ca printr-o slefuire si vopsire, se poate obtine un aspect contemporan. Procedura de vopsire/pictare reprezinta o modalitate usoara de a schimba mobilierul vechi.

In cazul in care se opteaza pentru o vopsea indrazneata, cu luciu puternic, avand ornamente si usi de aceeasi culoare si finisaje, se poate crea o configuratie moderna.

6. Adaugarea unui amestec de modele și texturi

In cazul in care o incapere arata prea banal, sunt cateva trucuri rapide pentru a crea un aspect luxos.

Specialistii recomanda decorarea in perechi, indiferent de colectie, datorita faptului ca adăugarea simetriei creează echilibru și relaxează simțurile. Urmarind diferite oferte ale magazinelor specializate, se poate efectua achizitia la preturi accesibile.

In momentul in care se doreste obtinerea unui joc de culori, se pot cauta perne care au culori si modele diferite pe fiecare parte. Astfel, cand doriti schimbarea de textura si culoare, se poate doar intoarce perna pe cealalta parte. Acest lucru se poate aplica si la cuverturi, paturi, huse de scaune, inclusiv draperii.

Amestecand modele si texturi de materiale variate, se creaza o decorare rapida, accesibila si ingenioas, lucru potrivit pentru orice stil optat.

7. Pereti cu textura

O modalitate ingenioasa de a realiza o schimbare a decorului unei incaperi, o reprezinta aplicarea unui tapet. Se opteaza pentru tapet, atunci cand se doreste sa fie oferit peretilor o serie de accente mai texturate, lucru realizat fara dificultate.

Este cunoscut faptul ca aplicarea unui tapet poate fi o sarcina destul de dificila. In aceasta situatie, trebuie sa se ia in considerare faptul ca exista o mare varietate de tipuri si se poate opta pentru varianta potrivita fiecaruia.

Un tip relativ nou de tapet este reprezentat de cel detasabil, fiind o optiune care prezinta o serie de avantaje. Astfel, printurile preferate pot fi aplicate de o singura persoana, fara ajutorul unei echipe de profesionisti si fara sa necesite adezivi suplimentari.

Modelele de pe piata sunt dintre cele mai variate, existand inclusiv optiuni de tapet care imita piatra, lemnul, tigla, prevazute cu texturi diferite, precum coji, sclipici, pietricele. Texturile oferite peretilor confera spatiului un decor mai sofisticat, fara mare bataie de cap.

8. Utilizarea chitului colorat

Specialistii sustin faptul ca orice spatiu dintr-o locuinta poate fi transformat cu ajutorul chitului de culori diferite.

Chitul poate fi utilizat pe orice tip de placi, gresie, faianta si reprezinta un mod accesibil de a transforma un spatiu.

Chitul colorat reprezinta un mod simplu si rentabil de a urma trendul dorit. Acesta poate fi aplicat cu usurinta peste lucrarile existente, avand rezultate de un mare impact vizual.

9. Separarea spatiului folosind panouri

In situatia in care locuinta dispune de un spatiu mai mare, cea mai buna solutie pentru utilizarea eficienta a acestuia este prin divizare.

Specialistii recomanda utilizarea unui panou pliabil, care poate fi folosit in orice spatiu. Acest lucru reprezinta o metoda versatila de compartimentare eficienta a unei suprafete mari.

Acest tip de panouri se poate achizitiona din magazinele de amenajari interioare, in diferite tipuri de design, material sau dimensiuni.

10. Decorarea cu plante naturale sau artificiale

O incapere in care se afla orice fel de plante, ofera spatiului o atmosfera primitoare si relaxanta, aducand prospetimea din mediul exterior in cel interior.

Plantele infrumuseteaza atat un spatiu exterior, cat si orice tip de spatiu interior. Chiar si in cazul in care o incapere nu este prevazuta cu o fereastra, precum o baie, un ghiveci de plante din plastic pot crea o atmosfera de spa.

Orice tip de planta poate aduce ceva in plus, imbunatatind starea de spirit, chiar si un mic cactus amplasat pe birou.

11. Incadrarea diferita a fotografiilor de familie

Pentru multi dintre noi, vechile fotografii de familie reprezinta un lucru de pret. O varianta mai moderna de a pune in evidenta aceste poze, este optarea pentru niste rame uniforme.

Designerii sustin ca incadrarea fotografiilor de familie, intr-un model de cadre de acelasi fel, va face ca incaperea sa fie mai bine echilibrata. Acest tip de coordonare face ca diferitele rame cu pozele membrilor unei familii, sa para mai mult cu o colectie de amintiri.

De altfel, orice schimbare a cadrelor unor fotografii, poate reprezenta o modernizare pentru coltul amintirilor. O incadrare diferita a acestora precum jocul de culori, materiale, dimensiuni, pot oferi transformarea dorita.

12. Utilizarea sticlei nu doar ca element decorativ

In cazul unei reamenajari, specialistii incurajeaza pentru utilizarea materialelor potrivite. Sticla creaza o senzatie de marire a spatiilor unei locuinte.

Cresterea in dimensiuni a spatiului avut la dispozitie, reprezinta un factor urmarit de multi proprietari.

Rafturile de sticla reprezinta o modalitate aflata la indemana oricui, de a contribui la procesul de modernizare a casei. Prin faptul ca se creaza iluzia unui spatiu mai mare, acesta este un mod subtil de a obtine un efect de continuitate.

13. Instalarea unui dulap personalizat

Lipsa spatiului pentru depozitarea hainelor este o problema des intalnita in timp, pe masura ce se schimba garderoba.

Un meserias priceput va putea realiza orice tip de dulap-dressing adaptat nevoilor fiecarei persoane. Astfel, personalizarea acestuia va permite ca spatiul avut la dispozitie sa corespunda pentru dimensiunea hainelor din acel moment.

Un dulap ideal este cel care se poate ajusta pe masura ce se schimba nevoile de stocare, atat pentru haine cat si incaltaminte.

14. Utilizarea spatiului pe verticala

Specialistii sfatuiesc ca spatiul avut la dispozitie sa fie utilizat in mod cat mai eficient. Astfel, nu trebuie omis spatiul de pe verticala, in momentul unei reamenajari.

In cele mai multe cazuti, spatiul de pe podea este supraaglomerat, avand impresia ca nu mai este loc pentru alte lucruri. In acest sens, se poate utiliza spatiul de pe verticala prin crearea unor rafturi sau sertare ce vor reduce semnificativ cantitatea de bunuri avute. Astfel, se poate gasi un loc pentru toate lucrurile personale, fara alte sacrificii.

15. Reamenajare baie

Intr-o locuinta, baia reprezinta spatiul care poate fi redecorat cel mai rapid si accesibil. Dintre piesele ce pot fi usor de schimbat, se numara perdeaua de dus, suportul pentru hartie igienica, vasul de sapun, corpuri de iluminat, capul de dus, covorasul, colacul WC.

Specialistii sfatuiesc sa fie instalate suficiente corpuri de iluminat, in special atunci cand nu sunt prevazute ferestre. Tot pentru un efect vizual de spatiu marit, se poate completa decorul cu o oglinda generoasa. Un plus il aduce amplasarea unui ghiveci cu flori, inviorand locul.

Pentru a efectua o reamenajare a unei bai de dimensiuni care nu se apropie de standard, se poate opta pentru variantele alternative la cele clasice. Este indicat sa fie utilizat spatiul de depozitare disponibil sub cada si chiuveta, folosind colturile disponibile.

16. Schimbarea ferestrelor vechi

Pentru a reamenaja o casa a carei ferestre sunt destul de vechi, pot fi gasite diferite optiuni precum vopsirea acestora, adaugarea unei noi draperii, a unor noi jaluzele. Insa cea mai radicala redecorare o reprezinta schimbarea geamurilor, eventual si redimensionarea acestora.

Un lucru ce aduce un plus unei reamenajari este legat de modificarea formei si dimensiunilor ferestrelor, lucru ce poate fi realizat, atat intr-un apartament, cat si la casa.

O alta tendinta referitoare la aducerea unui element de design care sa schimbe radical aspectul unei camere, consta in realizarea unor ferestre false. Acest lucru poate schimba aspectul incaperii dintr-o zona monotona intr-una impresionanta, prin adaugarea unor culori puternice.

17. Reutilizarea obiectelor avute

In situatia in care se doreste incadrarea intr-un buget mai redus, o reamenajare poate fi o provocare in ideea de a regandi utilitatea lucrurilor personale.

Gasirea unei idei de reconstituire a pieselor de care se dispunde, poate reprezenta o activitate amuzanta si ingenioasa.

Cautarea obiectelor care nu prezinta mare utilitate, se pot gasi in orice spatiu dintr-o locuinta, iar cu putina gandire creativa se va descoperi un nou scop.