Creditul imobiliar ipotecar este forma de imprumut bancar, prin care o persoana fizica, sau un grup de persoane pot achizitiona bunuri imobile (case, apartamente sau terenuri). De asemenea, prin intermediul acestui tip de credit se pot construi si locuinte noi. Acest tip de credit este cel mai ieftin din punct de vedere al dobanzii, si se poate acorda pe o perioada maxima de 35 de ani.
Dobanda anuala medie din piata bancara pentru aceste imprumuturi se situeaza in jurul cifrei de 7%., iar pentru creditele de Prima Casa de 5.5%.
Desi presupun costuri reduse de rambursare, deseori sunt dificil de obtinut , datorita costurilor necesare acordarii creditului. Banca nu finanteaza integral pretul de achizitie al imobilului, clientii trebuie sa contribuie si ei cu un aport propriu de 15-25%, si trebuie sa faca dovada achitarii acestui avans printr-un antecontract de vanzare-cumparare autentificat la notar.
Creditele prin programul guvernamental “Prima Casa” sunt caracterizate prin achitarea unui avans minim de 5% din pretul imobilului, banca fiind cea care finanteaza diferenta.
Alaturi de banii de avans, clientii vor suporta ei costurile evaluarii imobilui, taxele notariale privind instituirea ipotecii si intabularea, plus asigurarea obligatorie a locuintei, pe toata perioada de creditare.
In ciuda acestor dezavantaje, clientii pot deveni in 3 saptamani de la depunerea actelor proprietari de drept ai unei locuinte, rata lunara pentru un astfel de credit rareori depasind nivelul unei chirii pentru aceeasi categorie de locuinta.
Trebuie sa retinem diferenta intre un credit ipotecar si un credit imobiliar ipotecar. Creditul imobiliar este intotdeauna si ipotecar, dar creditele cu ipoteca pot avea si alte destinatii (credite de consum / nevoi personale). Acestea – in ciuda garantiei ipotecare, se supun regulii perioadei maxime de 5 ani, ca la orice credit de nevoi personale (neimobiliar). Exista cateva exceptii – va rugam sa le gasiti in articolul credit nevoi personale cu ipoteca pe 10 ani.
Consultantii de credite sunt cei care va pot ajuta sa identificati cea mai avantajoasa oferta de creditare pentru a va achizitiona locuinta dorita, si va ofera tot sprijinul in tot procesul de obtinere al imprumutului.
Creditele pentru locuinta
Achizitia unei locuinte – fie ca este o casa, un apartament sau, de ce nu, o casa de vacanta, reprezinta o investitie solida, un pas important pe care fiecare dintre noi ne dorim sa il facem la un moment dat insa multi dintre noi nu detinem integral sumele necesare pentru o astfel de achizitie.
Si pentru ca intrebarile urmatoare:
- de unde voi lua toti banii necesari ?
- cine imi va accepta un avans mai mic ?
- ce suma pot imprumuta pentru achizitia unei case ?
- ce banca imi ofera cele mai bune conditii de creditare ?
sunt inevitabile, consilierii FondPro va stau la dispozitie cu solutii si sfaturi utile pentru ca dumneavoastra sa luati cea mai buna decizie.
Este bine de stiut faptul ca, in ultima vreme, bancile au venit cu noi oferte pentru creditele ipotecare (fie au scazut dobanzile, fie au marit perioada de creditare sau sunt dispuse sa accepte un avans mai mic), astfel ca imprumuturile pentru achizitionarea unei locuinte au devenit din ce in ce mai interesante.
Pentru a achizitiona o locuinta aveti doua posibilitati:
- Prima varianta – daca ati gasit deja locuinta dorita, consilierii va pot realiza o analiza personalizata a ofertelor de creditare existente pe piata, vor intocmi dosarul de credit si vor oferi asistenta gratuita pana la obtinerea creditului si semnarea contractului.
- A doua posiblitate- daca doriti sa aveti siguranta sumei pe care o puteti imprumuta, aceeasi consilieri va pot intocmi dosarul de credit si apoi obtine o preaprobare. Din acest moment, dumneavoastra va trebui sa gasiti locuinta mult visata in maxim 60 de zile (termenul de valabilitate al preaprobarii).
Speram ca acest material v-a fost de ajutor, si multumim inca o data colegilor de la FondPro pentru ajutorul dat in documentarea sa.