Ce sunt vasele de expansiune și cum te ajută?

Vasele de expansiune sunt componente esențiale pentru funcționarea corectă a sistemelor de încălzire, climatizare și alimentare cu apă. Acestea au rolul de a compensa dilatarea termică a lichidelor din sistem, care are loc atunci când acestea sunt încălzite.

 

Cum funcționează vasele de expansiune?

Vasele de expansiune sunt, în general, de două tipuri: deschise și închise.

  • Vasele de expansiune deschise sunt cele mai simple. Acestea au o cameră care comunică direct cu atmosfera, prin intermediul unei supape. Atunci când apa din sistem se încălzește, se dilată și apa suplimentară este evacuată în atmosferă.
  • Vasele de expansiune închise sunt mai complexe. Acestea au două camere separate printr-o membrană elastică. O cameră este umplută cu lichidul din sistem, iar cealaltă cameră este umplută cu aer comprimat. Atunci când apa din sistem se încălzește, se dilată și membrana se deplasează, comprimând aerul din cealaltă cameră. Acest lucru ajută la menținerea presiunii în sistem în limite normale.

Importanța vaselor de expansiune

Vasele de expansiune sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemelor de încălzire, climatizare și alimentare cu apă, deoarece îndeplinesc următoarele funcții:

  • Protejează componentele sistemului de la deteriorare. Atunci când apa din sistem se încălzește, se dilată și poate crește presiunea în sistem, ceea ce poate duce la deteriorarea componentelor sistemului, cum ar fi centrala termică, boilerul sau instalația de încălzire. Vasele de expansiune compensează dilatarea termică a apei și ajută la menținerea presiunii în sistem în limite normale.
  • Prelungesc durata de viață a sistemului. Vasele de expansiune ajută la prevenirea suprasolicitării componentelor sistemului, ceea ce contribuie la prelungirea duratei de viață a acestora.
  • Asigură o funcționare eficientă a sistemului. Vasele de expansiune ajută la menținerea presiunii în sistem în limite normale, ceea ce asigură o funcționare eficientă a acestuia.

Cum să alegeți vasul de expansiune potrivit

La alegerea unui vas de expansiune, este important să luați în considerare următorii factori:

  • Volumul sistemului. Vasul de expansiune trebuie să aibă un volum suficient pentru a compensa dilatarea termică a lichidului din sistem.
  • Tipul sistemului. Vasele de expansiune sunt disponibile în două tipuri: deschise și închise. Alegerea tipului de vas de expansiune depinde de tipul sistemului.
  • Presiunea de lucru a sistemului. Vasul de expansiune trebuie să reziste la presiunea de lucru a sistemului.

Ce vas de expansiune se folosește la centrala termica?

La centralele termice se folosesc vase de expansiune închise. Acestea sunt mai eficiente decât vasele de expansiune deschise, deoarece nu permit pierderi de lichid.

Vasul de expansiune închis pentru centrală termică este un rezervor metalic cu două camere separate printr-o membrană elastică. O cameră este umplută cu lichidul din sistem, iar cealaltă cameră este umplută cu aer comprimat. Atunci când apa din sistem se încălzește, se dilată și membrana se deplasează, comprimând aerul din cealaltă cameră. Acest lucru ajută la menținerea presiunii în sistem în limite normale.

Volumul vasului de expansiune pentru centrală termică este calculat în funcție de volumul sistemului de încălzire și de temperatura de lucru a sistemului.

Vasul de expansiune pentru centrală termică trebuie să fie montat cât mai aproape de centrală termică, de preferință pe circuitul de retur.

Întreținerea vaselor de expansiune

Vasele de expansiune necesită întreținere periodică, pentru a asigura o funcționare corectă. Întreținerea vaselor de expansiune include următoarele operații:

  • Verificarea presiunii de aer. Presiunea de aer din vasul de expansiune închis trebuie verificată periodic și ajustată, dacă este necesar.
  • Inspectarea vasului. Vasul de expansiune trebuie inspectat periodic pentru a se depista eventualele defecte.

Concluzie

Vasele de expansiune sunt componente esențiale pentru funcționarea corectă a sistemelor de încălzire, climatizare și alimentare cu apă. Acestea ajută la protejarea componentelor sistemului de la deteriorare, prelungesc durata de viață a sistemului și asigură o funcționare eficientă a acestuia.

Previous post Bucură-te de aventura din jungla Amazoniană – Un vis împlinit pentru călătorii pasionați de adrenalină
Next post Semnele care indică nevoia de înlocuire a anvelopelor – Un ghid complet