Ce trebuie sa stii despre ingrijirea narciselor

Infrumusetarea curtii cu flori este probabil una dintre cele mai placute activitati in aer liber pe care le puteti face pentru a va relaxa si a va deconecta de viata cotidiana. Multe persoane aleg sa isi planteze in gradina, pe langa pomi fructiferi, diverse sortimente de flori pentru a oferi spatiului culoare si personalitate, iar unele dintre cele mai adorate specii de primavara sunt narcisele.

Sadirea unor bulbi narcise in gradina poate fi o activitate nu doar placuta, ci si usoara, mai ales daca se respecta cateva reguli de plantare si ingrijire.

Bulbi narcise – cum se planteaza?

  1. Alegerea perioadei potrivite de plantare

In general, plantarea unor bulbi narcise in gradina se poate realiza atat primvara devreme sau toamna, insa pentru a va asigura ca acestia se prind adecvat, va fi recomandat sa realizati aceasta actiune inainte cu 4 – 6 saptamani inainte de venirea primului inghet. Astfel, acestia vor reusi sa se inradacineze corect, lucru ce va asigura ca plantele vor inflori frumos in timpul primaverii.

  1. Selectarea locatiei potrivite

Narcisele prefera un pamant afanat, care nu retine apa (prea multa apa va duce la putrezirea bulbilor). De asemenea, terenul trebuie sa se bucure de o cantitate adecvata de lumina, insa se dezvolta excelent si in zone usor umbrite.

  1. Plantarea narciselor

Inainte de a incepe plantarea propriu zisa, va fi esential sa pregatiti pamantul. Acesta trebuie sapat aproximativ 20 – 30 cm, iar in cazul in care este un sol tare, puteti sa ii imbunatatiti structura, cat si compozitia chimica prin integrarea de compost.

Dupa ce pamantul a fost pregatit si afanat, puteti incepe sa realizati gropile. Distanta dintre acestea trebuie sa fie de aproximativ 7 – 10 cm in cazul in care doriti sa le transplantati anual, iar daca planta va ramane aici cativa ani, va fi esential sa le saditi la o distanta de 15 – 20 cm. Din punct de vedere al adancimii, aceasta trebuie sa fie de trei ori mai mare decat inaltimea bulbului, fiind o regula ce se poate aplica si la alte flori precum lalelele.

  1. Mulcire

Dupa ce ati amplasat bulbi narcise in gropile facute si le-ati acoperit cu pamant, va fi esential sa le udati generos. De cele mai multe ori este recomandat sa aplicati un strat de mulci deasupra zonei plantate, acesta avand rolul de a impiedica buruienile sa creasca, dar si de a mentine un nivel de umiditate optim, minimizand considerabil in acest fel timpul de plivire si ingrijire. Narcisele au nevoie in mod regulat de umiditate, de aceea va fi important sa le udati cu grija, mai ales in cazul in care este seceta.

Este important de stiut faptul ca in cazul in care doriti sa dezgropati bulbii pentru ai depozita, va fi important sa realizati aceasta actiune in perioada iunie – iulie.

Narcisele sunt unele dintre cele mai populare flori de primvara din gradinile romanilor. Din cauza faptului ca nu necesita multa ingrijire si pot creste cu succes in aproape orice tip de sol, plantarea unor bulbi narcise poate fi o modalitate deosebita prin care puteti aduce culoare si viata curtii dupa trecerea sezonului rece.